Romànic

Esglésies Romàniques a la Vall de Bianya

Sant Andreu de Porreres
A uns 818 m d’altitud, en el vessant sud o solell del Puig Ou, a la vall del Bac. S´hi pot arribar fàcilment seguint la pista que travessa la vall, en direcció a Sant Pau de Segúries; prop de la confluència del torrent de Sant Andreu amb la riera de la Vall del Bac s’ha d’agafar un trencall que hom troba a mà dreta.

Sant Andreu de Socarrats
Al sector de Socarrats, al costat mateix de l’antic casal dels Socarrats. L’església és aixecada al peu del vessant obagós de la serra de Sant Miquel del Mont. A menys d’un quilòmetre del nucli de Llocalou, en direcció a  L´Hostalnou, es troba el trencall de la curta pista pavimentada que hi mena.

Sant Feliu del Bac
A la vall del Bac, al vessant nord de la serra de Malforat. L’església és aixecada en un petit turó força boscat. L’accés es pot fer, des de la mateixa vall del Bac, seguint la pista que passa per Llongarriu, o bé per la pista que va obrir-se l’any 1991 i que parteix del coll del Capsacosta, a la carretera C-153.

Sant Martí del Capsec
A la vessant meridional de l’extrem llevantí de la serra de Malforat, al sector de Capsec. S’hi arriba, des del nucli de Llocalou, seguint la carretera de Capsec i trencant, al cap d’un parell de quilòmetres, a la dreta. La pista que porta fins al davant mateix de l’església parroquial és en bona part pavimentada, llevat del tram final.

Sant Martí del Clot
En el solell de la serra de Malforat, damunt un petit turó d’un dels estreps de la muntanya, al veïnat del Clot. Des de la carretera C-153, en direcció a Sant Salvador de Bianya, un cop s’ha passat el pont de la Coromina es troba el trencall de la pista, en part pavimentada, que passa just per sota mateix del cementiri, l’església i l’antiga rectoria.

Sant Martí de Solamal
A l’esquerra de la riera de Santa Llúcia de Puigmal, prop de l’església parroquial de Sant Pere del Puig o Despuig, de la qual és sufragània. S’hi pot arribar, des de la C-153, seguint la carretera que hom troba al costat mateix del pont de can Grèvol, passa pel sector de Sant Pere del Puig i torna a enllaçar amb la carretera C-153 prop de l’Hostalnou.

Sant Miquel del Mont
A 793 m d’altitud, en el cimal de la serra dita també de Sant Miquel del Mont, que separa les valls d’Olot i de Bianya, S’hi pot accedir, a peu, des dels dos costats de la serra. També es pot fer des de la pista que arrenca de la carretera N-260. La capella és sufragània de Santa Margarida de Bianya i es troba aixecada en el punt on convergeixen tres límits municipals.

Sant Miquel de la Torre
L’església de Sant Miquel de la Torre, a la vall del Bac, es troba en el vessant meridional del Puig Ou, prop de la sala o casa forta dita la Torre. De l’hostal de la vall del Bac surt el camí que travessa la riera i mena a cal Ferrer, des d’on cal seguir en direcció oest fins arribar al temple de Sant Miquel de la Torre, situat en un pendent cobert de prats. A curta distància hi ha cementiri.

Sant Pere Despuig
Com el mateix topònim indica, l’església es troba situada damunt un puig de la petita formació muntanyenca de la Cadamunt, al bell mig de la plana de Bianya. S’hi pot arribar des de la C-153, passant per la carretera que porta també a Sant Martí de Solamal. El trencall del camí que s’enfila pel puig on hi ha l’església és fàcil de localitzar.

Sant Ponç d’Aulina
En el vessant meridional de la serra del Capsacosta, just a la capçalera de la vall dita també de Sant Ponç d’Aulina. Seguint la variant de la carretera C-153, poc abans d’arribar al túnel del Capsacosta es troba, a la dreta, el trencall de la pista forestal que porta fins a tocar l’ermita. És recomanable, però, de fer el camí a peu.

Sant Salvador de Bianya
A la capçalera de la plana bianyenca, en el petit nucli urbà de Sant Salvador de Bianya, cap del vell municipi annexat l’any 1969 al de la Vall de Bianya. L’església manté la condició de temple parroquial. Hi passa la carretera C-153, que s’enfila fins al coll del Capsacosta i continua cap a Sant Pau de Segúries.

Santa Magdalena del Coll
A no gaire distància de l’església de Sant Feliu del Bac es troba la de Santa Magdalena del Coll, prop de la masia del Coll. S’hi accedeix fàcilment per la pista que baixa des del coll del Capsacosta. També s’hi pot arribar seguint la pista que, des de la vall del Bac, passa per Llongarriu i continua per la part obaga de la serra de Malforat.

Santa Margarida de Bianya
En el vessant nord de la serra de Sant Miquel del Mont, Per anar-hi des de la carretera C-153, cal travessar la plaça del nucli de l’Hostalnoui, un xic més enllà, agafar la pista pavimentada que mena fins a Santa Margarida de Bianya, que manté la condició de parroquia. S’hi celebra culte regularment.

Santa María de Castellar de la Muntanya
A l’antic poble rurar de Castellà de la Muntanya, a l’extrem oriental del municipi de la Vall de Bianya. L’església es troba al mig d’un pendent muntanyenc. Per arribar-hi cal agafar la pista que travessa, a Sant Joan les Fonts, la riera de Bianya, s’enfila per la serra de Vivers i acaba a prop de l’església de Santa María.

Santa María de Sacot
A la vall del Bac, al costat mateix de l’antiga casa pairal de Llongarriu, en el vessant nord de la serra de Malforat. S’hi pot anar, a peu, agafant el corriol que surt del davant mateix de l’hostal de la vall del Bac o bé seguir, fins al pont dit de Llongarriu, la pista que travessa la vall. Allà hi ha el trencall d’una pista que passa per l’indret de Llongarriu.